Tydzień Mieszczańskiej Kuchni w Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Świnoujściu


Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Świnoujściu zainaugurowało tydzień dedykowany kuchni mieszczańskiej początku XIX wieku. W wydarzeniu bierze udział wiele osób, które miały okazję spróbować tradycyjnych potraw, jak śledź w różnych wydaniach, oraz poznać ciekawe historie związane z tymi tradycjami. Oprócz kulinarnych atrakcji, w programie nie zabraknie również pokazów rekonstrukcji historycznej i tematycznych wykładów. Kolejnych zainteresowanych muzea zaprasza na sobotnie wydarzenia, które przybliżą fascynujące aspekty dawnego życia mieszkańców regionu.

W ramach obchodów, odwiedzający mają szansę zaznajomić się z bogatym dziedzictwem kulinarnym sprzed dwóch wieków. Będą mieli okazję uczestniczyć w spotkaniach, które przybliżą im zasady stołowania się mieszczan oraz znaczenie jedzenia w ich codziennym życiu. Eksponatem tygodnia jest m. in. zabytkowa apteczka podróżna, która ma ponad 200 lat i pochodzi z kolekcji Muzeum Obrony Wybrzeża. Prezentowane obiekty mają nie tylko wartość historyczną, ale również edukacyjną, co czyni wydarzenie w muzeum wyjątkowym.

Sobota zapowiada się jako intensywny dzień z wieloma atrakcjami. Uczestnicy będą mogli zobaczyć inscenizacyjne pokazy grupy rekonstrukcyjnej, które przeniosą ich w czasie do XVIII-wiecznego Gdańska. Jest również planowany wykład na temat dawnej medycyny, podczas którego będzie można poznać sposoby leczenia, jakie stosowano 200 lat temu. Wiedza na temat przeszłych metod medycznych może jednak niektórych zaskoczyć, gdyż wiele z nich może wywoływać dreszcze. Wydarzenia te wpisują się w szerszą wizję muzeum, które stara się na nowo odkrywać historię regionu dla współczesnych mieszkańców.

Źródło: Urząd Miasta Świnoujście


Oceń: Tydzień Mieszczańskiej Kuchni w Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Świnoujściu

Średnia ocena:4.96 Liczba ocen:20


Zobacz Także